PROVA BADMINTON HOS BK PÄRLAN!
Är du sugen på att börja spela badminton? Då är du välkommen till BK Pärlan. Vi tränar badminton i Fågelbäret i Västervik från nybörjargrupper till senior och veteranspel.
Läs mer om BK Pärlan här.
För att komma i kontakt med föreningen kan du höra av dig till klubbens ordförande, Peter Didring på 073-7531190 eller maila till bk_parlan@hotmail.com så hjälper vi dig vidare till rätt träningsgrupp, eller bara komma för att pröva på på någon av våra familjetider. Se klubbens träningstider här.
HUR SPELAR MAN BADMINTON?
För att enklare förklara reglerna och hur man spelar kommer här två videofilmer från YouTube som vi tycker förklarar det hela på ett bra och pedagogiskt sätt. En film på svenska och en på engelska.
REGLER I BADMINTON
För att vinna en match ska man vinna två set. Det kan alltså hända att man måste spela ett tredje set för att få fram vem som vinner en match. Den spelare/det par som först får 21 poäng har vunnit ett set. Om det skulle stå 20 lika måste en sida vinna med två bollar. Man kan dock allra högst spela till 30 poäng. Ett set kan alltså vinnas med 30-29. Poäng utdelas efter varje spelad duell.
Serve
Det finns ett flertal regler om hur en korrekt serve ska utföras. De viktigaste reglerna är följande:
1. Bollen måste i serveögonblicket träffas klart under servarens midja.
2. Rackethuvudet måste peka helt eller snett nedåt golvet när man slår serven.
3. Serven ska genomföras med en rörelse utan stopp.
4. För att vara godkänd måste bollen nå eller gå förbi främre servelinjen (se skiss) och hamna inom respektive serveruta.
Singelspel
Den som ska börja serva i en match ställer sig i höger serveruta och servar diagonalt. Varken servare eller den som tar emot serven får stå på någon linje. Om servaren har jämn poäng (0, 2, 4 osv), servar spelaren från höger ruta och vid ojämn poäng servar spelaren från vänster ruta. Vid singel används de inre sidolinjerna och de bakre kortlinjerna både vid serve och under spel.
Dubbelspel
I badminton spelar man herrdubbel, damdubbel och mixeddubbel. Reglerna är exakt lika för alla tre kategorierna. Före varje set bestämmer man inbördes vem som ska börja att serva och vem av motståndarna som ska ta emot serven. Det är bara servaren och mottagaren som måste stå inne i sina respektive serverutor. Deras partners får stå var som helst bara man inte skymmer eller hindrar motståndarna. I dubbelspel används de yttre sidlinjerna och de bakre kortlinjerna, förutom vid serve då den inre kortlinjen gäller.
LITE KURIOSA OM BOLLAR OCH RACKET
Fjäderboll
En badmintonboll består av fjäder från gås eller anka, samt en skinn- eller plastöverdragen botten av kork. Fjädern är den del av bollen som påverkas mest av fukt och temperatur. Fram till det att bollen ska användas förvaras den bäst i ett utrymme som är ganska svalt, 8-10 grader, och med en luftfuktighet på 70-80%, i ett obrutet och tätt rör.
Fjäderbollar tillverkas i flera hastigheter och benämningen på hastigheten varierar. De vanligaste är:
76 - långsam
77 - medium
78 - snabb
Ett riktmärke är att i vanliga gymnastikhallar används hastighet 76, i större badmintonhallar 77/78 och i mycket stora hallar 78/79. Bollens hastighet påverkas av flera faktorer men främst av hallens storlek och temperatur. En boll blir snabbare i varm och fuktig luft än i sval och torr. Under en turnering kan bollhastigheten därför förändras under dagen och beroende på hur mycket publik som finns i hallen.
Nylonboll
Nylonbollen (plast) bör förvaras på samma sätt som fjäderbollen, svalt och fuktigt. Nylonbollens hastigheter benämns i allmänhet:
grön - långsam
blå - medium
röd - snabb
Racket
Dagens racketar är gjorda av olika typer av konstfibermaterial, men ett gemensamt namn är grafitracket. Racketen består av handtag, skaft och ett huvud med senor. Tjockleken på handtaget är helt individuellt och det viktigaste är att det känns det bra i handen. Tänk på att racketen är en förlängning av armen.
Moderna racketar är extremt lätta och det är inte säkert att en lätt racket är det bästa för dig. Nybörjare och motionärer bör välja en lite tyngre racket, med en tyngdpunkt som ligger närmare racketens huvud, och med ett skaft som inte är för mjukt.
Senorna består idag till 99% av syntetmaterial. Natursena (tarm) är dyr och mycket känslig för fukt, kyla och värme och används därför numera mycket sällan.
Copyright © Alla rättigheter förbehållna